čtvrtek 7. března 2013

HMYZÍ FARMA

VÝBĚR CHOVANÉHO HMYZU

Pro začátek jsem vybrala pět druhů hmyzu (viz obrázek). Jsou to druhy které se v ČR chovají nejčastěji (jako krmný hmyz) a čtyři z nich jsou už dnes na seznamu jedlého hmyzu (World list edible insects March 2012 - Wageningen UR).

POTŘEBA KONTROLOVANÝCH CHOVŮ

V letech 2005 - 2008 byl v okolí Brna a na Šumpersku chytán hmyz vhodný pro entofomágii (1x za 14 dní od dubna do října). Odběrem došlo k zjištění, že sběr hmyzu ve volné přírodě ovlivňuje druhovou diverzitu (rozmanitost). Z toho vyplývá, že hmyz je třeba získávat z velkochovů, nikoli sběrem v přírodě, kde také hrozí nebezpečí sebrání hmyzu jedovatého, chráněného nebo zasaženého nejrůznějšími postřiky.

CHYBĚJÍCÍ LEGISLATIVA

V současné době není hmyz v Evropské unii schválen jako potravina pro člověka, existuje několik velkochovů hmyzu, ale jen jako krmivo pro zvířata chovaná v zajetí (např: http://www.kreca.eu, http://venik.nl/)
Předpokládá se, že problematika "hmyzu jako potraviny" bude spadat do účinnosti Nařízení EP a R č. 258/97 k tzv. potravinám nového typu.
Ministerstvo zdravotnictví nemá v úmyslu bránit konzumaci hmyzu, i když není platná legislativa. S pracovníky Hygienické služby bylo dohodnuto, že hmyz bude mít do vytvoření nové legislativy EU postavení jako tatarský biftek - v restauraci je konzumován na vlastní nebezpečí.

zdroj: Insect as food in Czech Republic, Bednářová,Borkovcová, Zorníková, Zeman


PŘÍKLADY SOUČASNÝCH VELKOCHOVŮ HMYZU





VÝŽIVOVÉ HODNOTY HMYZU




Tabulka ukazuje, že dospělý hmyz má srovnatelné množství bílkovin jako maso. Larvy jsou na bílkoviny chudší. Celkově je hmyz bohatší na minerály, larvy mají srovnatelnou hodnotu železa s masem, hmyz má přibližne dvojnásobné množství magnesia.

Žádné komentáře:

Okomentovat